Eerste hulp bij acne

Acne

05

maart

Geplaatst door

Annelijn

Categorie

Acne

Eerste hulp bij acne

Vaste klant van Skin kliniek en tevens hoofdredactrice van de Cosmopolitan Girl, Esmee Noëlle onderging bij Annelijn van Ierland een behandeling tegen acné. Speciaal voor iedereen die wel eens te maken heeft met acné schreef zij het artikel: ‘Eerste hulp bij acné’.

Esmee: ‘Zelf heb ik al sinds mijn vijftiende te maken met acné. Ik ken de opmerkingen ‘gebruik je niet gewoon te veel make-up?’ ‘Moet je maar geen chocolade meer eten’ en het altijd pijnlijke ‘Ik heb ook wel eens een puist.’ Na zo’n beetje alles geprobeerd te hebben –inclusief als tijdelijke oplossing (lees: onderdrukking) de pil- heb ik het nu eindelijk onder controle. And I’ll spread the word.

Een puistje hier en daar hoort bij je puberteit. Maar wat als je gezicht, borst of rug constant vol ontstekingen zit? Dan heb je helaas te maken met acne. Maar help is underway!

Van buiten
Om onzuiverheden en puistjes (oftewel actieve acne) te verminderen, kun je ‘vanbuiten’ aan de slag. Hiervoor ging ik naar huidtherapeut Annelijn van Ierland, die mij een combinatiebehandeling geeft met peelings, laser en IPL therapie. Annelijn: ‘Ik kijk eerst goed naar het huidbeeld. Zijn het met name grote ontstekingen of juist kleinere talgophopingen? Het belangrijkst is tijdig behandelen, om de kans op acnelittekens te verkleinen.’ De combinatie van behandelingen is dus per persoon verschillend. Zo wordt een peeling met glycolzuur of salicylzuur gebruikt om poriën minder te laten verstoppen. Een peeling klinkt eng, maar het houdt de huid intact. Salicylzuur is bijvoorbeeld vet oplosbaar en dringt diep door in de poriën, terwijl het ook ontstekingsremmend werkt. Lasers en IPL-behandelingen ken je misschien wel, maar er zit wel een duidelijk verschil in: laser is gefocust op een specifiek doel in de huid met één licht dat talgklieren en de acnebacterie bereikt, terwijl IPL uit meerdere kleuren licht bestaat, minder gefocust is en zich meer op rode restplekjes richt.

Van binnen
Esmee stapte ook naar een orthomoleculair arts. Deze gaat  op zoek naar de oorzaak van de acne. Met behulp van een bloedonderzoek en ontlastingstest wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt. Vaak zorgen hormonale verstoringen voor acne en die verstoringen kunnen veroorzaakt worden door spijsverteringsproblemen of voedselintoleranties. 

Volgens recent onderzoek (juli 2015) kun je van binnen je acne al aanpakken door te letten op snelle en geraffineerde suikers. Denk hierbij aan pure suiker, wit brood en witte pasta’s en vervang ze door volkoren varianten. Ook koemelkeiwitten doen niet veel goeds voor een acnéhuid, net als transvetten en verzadigde vetten. Eet daarom veel groenten en fruit met een lage glycemische index (google maar eens!) en eet veel meer vette vis. Daar zit namelijk veel omega 3 in en dat werkt als een ontstekingsremmer. Drink hierbij anderhalf tot twee liter water verdeeld over de dag en je bent al een heel eind.