‘Op je veertigste kom je op een kruispunt. Ga ik iets doen of laat ik het gaan?’ Woorden van mijn dierbare vakvriendin Claudia. Coco Chanel zei ooit dat je tot je 35ste het lichaam hebt dat je van de natuur kreeg en na je 35ste het lichaam (en hoofd) dat je verdient. Afijn, rimpels komen. Wees blij. Het betekent dat je hebt mogen leven, mogen lachen, mogen huilen. Maar ik ben wel een beetje van ‘team in toom houden’, dus zei ik ‘ja graag’ toen mijn lasertherapeute Annelijn van Ierland van Skin kliniek me vertelde over haar nieuwe superduperlaserapparatuur. Ik neem even de vragen door die ik van tevoren had.

1. Wat is het?

De laser waar ik mee behandeld ben is een unieke laser (er staan er nog maar enkele in Nederland) die in staat is twee lasers tegelijkertijd te combineren. Het is een combinatie van een ablatieve gefractioneerde CO2-laser die ‘fracties’ van de huid aan de oppervlakte gecontroleerd verdampt, die de huid gladder maakt, rimpels, huidstructuren, (acne)littekens en zonschade vermindert (kom maar door dus) en een niet-ablatieve laser die dieper in de huid voor de aanmaak van collageen en bindweefsel zorgt, wat versteviging geeft aan de huid. Zo worden alle tekenen van huidveroudering aangepakt. Klonk mij als Vivaldi in de oortjes.

Amayzine-bang-voor-botox-skinkliniek

2. Doet het pijn?

Toen ik aankwam, vroeg Annelijn of ik een paracetamol had genomen. Had ik natuurlijk niet. Gaf niet, ze opende haar laatje en haalde er twee stuks uit. Toen kreeg ik een beetje klotsoksels, want had ik hier niet te licht over gedacht? Maar ik ben best vaak gelaserd (rosacea, vandaar), dus ik ben wel gewend aan het speldenprikkerige gevoel. Annelijn blaast tegelijk met de laser koude lucht op je huid, waardoor het branderige gevoel bijna helemaal wegvalt. Eerlijk: lekker is anders,  maar pijn doet het niet.

3. En daarna?

Na de behandeling en ’s avonds voelde ik alsof ik de hele dag zonder bescherming in de zon had gezeten: branderig en een beetje geïrriteerd.

4. Ben je toonbaar, de dagen erna?

Ik ben na de behandeling meteen naar kantoor gegaan, want ik voel me vrij tussen mijn collega’s. Ik zag er een beetje getint uit, maar echt prima. De dagen erna voelde mijn huid als schuurpapier. Heel korrelig omdat op de kleine gaatjes die de laser veroorzaakt een minuscuul korstje komt. Maar ook dat heeft niemand gezien. Je mag de dagen erna ook make-up gebruiken.

5. Kun je zo’n behandeling beter na de zomer doen vanwege de zon?

Nee hoor, je moet eigenlijk altijd je huid beschermen tegen de zon. Dat is als je geen rimpels wenst tenminste, want zon doet een hoop voor je hoofd, maar weinig voor je huid. Dus als jij je huid goed beschermt met een goede factor 30 (de producten van Lancaster zijn mijn favoriet) en de eerste dagen niet vol in de zon gaat is er niets aan de hand.

6. Het resultaat

Mijn behandeling was zes dagen geleden en ik voel nu echt dat de korreltjes er afvallen en er een huidje tevoorschijn komt zo zacht als babybilletjes. Ik ben altijd behoorlijk kritisch op mezelf, maar ik moet zeggen dat ik vandaag elke keer als ik in de spiegel keek dacht: dat valt me alles mee, dat hoofd. Mijn huid voelt zacht en die rimpeltjes bij mijn bovenlip, die zie ik volgens mij niet meer. Bovendien zijn kleine vlekjes die door de zon zijn ontstaan en littekentjes van pukkeltjes allemaal verdwenen. En it’s only just begun. De onderhuid gaat nu collageen aanmaken dus het proces gaat voort. Ik ben heel, heel blij.

7. Voor elk wat wils

De laser kan afzonderlijk een van de twee of in een exclusieve mixed modaliteit worden toegepast, waardoor de behandeling heel specifiek kan worden afgestemd op de huidconditie of het huidprobleem en de wensen die iemand heeft om de huid te verbeteren.

Ik deed mijn behandeling bij Skin kliniek van Annelijn. Omdat ze de beste is en omdat haar praktijk ook nog eens extreem centraal in het land ligt (namelijk langs de A2 naar Utrecht) en je er voor de deur kunt parkeren.