Mijn huid heeft een winterstand, die knalt er zo rond januari in. Niets mee te beginnen, de groef op het voorhoofd groeft nog wat dieper, de area rond de neus vervelt en de algehele droogte slaat toe. Het liefst smeer ik daar dan mijn complete arsenaal aan crèmes op, maar werkt dat wel? Ik belde huidexpert Annelijn van Ierland van Skin Kliniek, onze goeroe op dit vlak, om te vragen wat we wél maar ook vooral niet moeten doen.

1. Smeren is het devies. In de winter droogt je huid uit, dat heeft te maken met de kou en droge lucht en dan staat de verwarming ook nog eens aan. Dat samen zorgt ervoor dat het vocht in je huid verdampt. Extra veel smeren is het advies van Annelijn, ’s ochtends en ’s avonds en als het nodig is tussendoor, met een basiscrème zoals cetomacrogolcrème of gewoon Vaseline.

2. Douche niet te lang en niet te warm. Het water verdampt uit je huid, waardoor die nog droger wordt. Gebruik ook niet te veel zeep, want dan haal je het beschermende vetlaagje van de huid af. Na het douchen de huid meteen even insmeren met een milde bodylotion zonder alcohol en parfum en niet te hard wrijven met die handdoek, maar een beetje deppen en dan smeren, zodat je het vocht insluit.

3. Stop met scrubben. Dat is in de winter echt even te agressief voor de huid en het irriteert alleen maar meer.

4. Vergeet je handen en lippen niet. Hier kun je ook prima af met de pot Vaseline. En die balsem met mint is heus fijn fris, maar in feite irriteert die je lippen en dat wil je natuurlijk niet.

5. Wat je ook doet, ga niet onder de zonnebank. Natuurlijk is het lekker warm, maar het is het slechtste wat je kunt doen. Heb je het koud? Gewoon even wat extra’s aantrekken dus.

6. Pak een peeling. Het helpt je huid en ziet er daarna weer stralend uit. Kies voor een glycolzuurpeeling of als je huid gevoelig is een salicylzuurpeeling.

En als je een professioneel verdict over je huid wil, dan raden we je aan om even in de stoel bij Annelijn plaats te nemen.

Droge-huid-alert-skinkliniek-amayzine-annelijn-van-ierland