De benen gaan uit de verpakking, de gebloemde jurkjes uit de kast en de neus moet in de zon. Maar vóór je jezelf op dat zonnebed vlijt om wat vitamines tot je te nemen, raadplegen we eerst huidexpert Annelijn van Ierland van Skin Kliniek, want wat moeten we wel en wat vooral niet doen?

1. SPF’en maar. Maart is de maand dat de UV-index hoger begint te worden, die ligt in de winter standaard lager. In de winter heb je ook een SPF nodig, maar nu smeer je het liefst met factor 30. Gebruik de zonbescherming over je dagcrème heen. Je loopt nu heel snel een verbrande huid op, omdat je gezicht de eerste zon weer ziet.

2. Tabee met die doffe winterhuid. Boek een milde peeling of combineer die met een laserbehandeling. Een peeling lost het laagje dode huidcellen op en gaat, afhankelijk van welke peeling je krijgt, oppervlakkig tot diep in de huid. Een peeling die wat dieper werkt kan nu nog net, vanaf mei/juni neem je een mildere. De peeling zorgt er meteen voor dat de huid weer straalt beter vocht vasthoudt en het vertraagt veroudering. Oh, goed om te weten: deze behandeling wil je liever niet nét voor je zonvakantie boeken.

3. Als je last hebt van rode vaatjes, dan werkt laseren. Na de winter zie je de rode vaatjes vaker. De behandeling werkt heel specifiek: elke laser heeft een ander doel in de huid. Het is niet meer dan één kleur licht, maar dan op zo’n specifieke golflengte, zoals de 1064  Nd:YAG laser, waardoor deze heel doelgericht werkt omdat alleen de bloedvaatjes de warmte opnemen.

4. Ga naar buiten. Maar smeer je dus wel in met een SPF. Je huid zit toch ook nog een beetje in een winterdip; door het mooie weer mee te pakken en te relaxen ontstrest de huid.

5. Vergeet je lippen niet. Heb je je gezicht ingesmeerd, heb je verbrande lippen. Niet de bedoeling natuurlijk. Gebruik daarom een lippenbalsem met SPF.

6. Op de valreep nog even een fabel ontkrachten. Het helpt dus echt niet als je drie liter water drinkt in plaats van twee om je droge huid te hydrateren, maar andersom weer wel: als je te weinig water drinkt, wordt je huid droog. Ja, die is bedrieglijk.

  • En je weet het: voor het betere professionele werk en advies neem je plaats in de stoel bij Annelijn.
  • Lees trouwens ook meteen nog even wat je wél en vooral niet moet doen bij een droge huid.
lippen-beschermen-tegen-zon-skinkliniek-amayzine