Zondag gingen we per sloep het water op. Hapje mee, drankje present, een stevige insmeersessie met zonnebrandcrème en varen maar. Ineens riep m’n broer de woorden die je niet wil horen: je bent verbrand. Maar hoe dan? Ik smeerde toch? En veel? Wat nu? Ik pakte de telefoon en belde onze huishuidexpert Annelijn van Ierland van Skin Kliniek om tips te vergaren. Doe er je voordeel mee.

1. Zorg voor verkoeling van de huid

Het is belangrijk om je huid te koelen; douche daarom niet te warm als je verbrand bent. De truc is om onder lauw stromend water verkoeling te zoeken. Een natte, uitgewrongen handdoek op je verbrande lichaamsdelen is ook altijd fijn om de pijn te verzachten. Let op: dep de huid voorzichtig met een zachte handen droog; door te wrijven pijnig je de huid extra.

2. Smeer je huid weer in

Na het douchen smeer je de huid meteen weer in met een milde hydraterende bodylotion. Hier wil je juist geen verkoelende variant, want de kans bestaat dat daar menthol in zit en dat kan de huid irriteren. Pak een bodylotion die vrij is van alcohol en parfum. Een aantal keer per dag smeren is het beste voor je huid, want die is uitgedroogd door de verbranding. Je hebt trouwens geen speciale aftersun nodig.

3. Maak het niet erger

Ga de eerste dagen liever niet meer in de zon (als je die luxe hebt), draag beschermende kleding (meer excuus voor een hoed heb je niet nodig) en wat je ook doet, wrijf of krab niet als de huid begint te jeuken, daarmee maak je het erger.

4. Drink water

Dat moet toch al als de temperatuur oploopt en als je verbrand bent nog een beetje meer, want je moet jezelf en de huid ook van binnenuit hydrateren.

5. Verzacht de pijn

Als je pijn hebt, dan kun je gewoon een paracetamol nemen, het helpt. Hoe handig, nog nooit over nagedacht.

6. Maar het allerbelangrijkste als je merkt dat je verbrand bent:

ga. uit. de. zon.

Wat-te-doen-als-je-verbrand-bent-skinkliniek-amayzine