Jij al een plekje in de zon gereserveerd voor dit weekend? Lees dan maar even verder, want we hebben te maken met een flinke zonkracht 7 (!) en dat betekent dat je binnen een nanoseconde verbrandt. Wat te doen? Huidtherapeut Annelijn van Ierland van Skin Kliniek even aan haar jas trekken om te vragen wat wijs is natuurlijk.

Annelijn, de zon is feller dan normaal, wat te doen?

“De zonkracht is dit weekend 7, dat is niet normaal hoog voor de tijd van het jaar. Zeker als je je bedenkt dat het meteen afneemt naar 3 als het even bewolkt is. Wat je moet doen? Veel smeren. In 10 tot 15 minuten kleurt je huid al rood. Zoek veel de schaduw op, maar vergeet niet dat je daar ook met UV-straling te maken hebt. Smeer jezelf dus ook in als je onder een parasol zit en ga vooral niet op het heetst van de dag in de zon zitten.”

Waarom is het zo belangrijk om jezelf te beschermen?

“Schade door de zon wordt nog steeds heel erg onderschat. Je hoeft namelijk helemaal niet altijd te verbranden, schade begint al bij het bruinen van je huid. Als je verbrandt is het hartstikke duidelijk dat je te lang in de zon hebt gezeten en je bent vergeten jezelf te beschermen, maar het is niet altijd zichtbaar. Mensen zitten graag in de zon voor een kleurtje, omdat het er gezond uitziet. Dat is wel een beetje een korte-termijngedachte. UV-straling dringt een stuk dieper door in de huid en het kan ver onder de bovenste huidlagen ellende aanrichten. Dat zie je in eerste instantie niet als je een lekker kleurtje hebt, maar pas later als je vroegtijdige huidveroudering en pigmentvlekken opmerkt. Ook kan een opeenstapeling van die schade bijdrage aan het ontstaan van huidkanker. Ruim 50.000 mensen krijgen elk jaar te horen dat ze dit hebben.”

Heb je nog zontips voor deze zonnige week?

“Bescherm jezelf minimaal met factor 30, dat geldt sowieso al vanaf maart. Smeer je gezicht, hals en handen altijd in. Maar draag ook een zonnebril, want je moet ook je ogen beschermen tegen fel zonlicht. De lippen worden trouwens ook vaak vergeten, terwijl je daar echt dagen last van kunt hebben. Bij zonkracht 7 of hoger is het verstandig om je in te smeren voor je naar buiten gaat en dit elke twee uur te herhalen. Transpireer je snel, sport je buiten of ga je zwemmen, dan is het belangrijk om minimaal elk uur bij te smeren. Gebruik bij voorkeur een zonnebrandcrème zonder parfum en gedenaturaliseerde alcohol, op de fles staat dan ‘alcohol denat’. En wat je ook doet, olie is extreem gevaarlijk.”

P.S.: Toch te lang in de zon gezeten? Dit moet je doen als je verbrand bent.

BY ANNELIJN VAN IERLAND

Bron: Amayzine