SPF 15, 20, 30 of 50 misschien? En moet ik nu een chemische of een fysische filter gebruiken en wat is het eigenlijk precies? Het antwoord op al deze brandende vragen vind je hier.
Zonnebrandproducten beschermen de huid tegen allerlei vormen van licht, waarvan UV-A en UV-B de belangrijkste zijn. Naast UV-A en UV-B bestaan er tegenwoordig ook zonnebrandproducten die je huid beschermen tegen blauw licht, het licht van onder andere je telefoon en laptop. Maar wat zegt het nu echt?
Een SPF zegt eigenlijk alleen iets over de hoeveelheid bescherming tegen UV-B in een product. De bescherming tegen UV-A straling van een product staat meestal in een rond logootje op de verpakking vermeld.
SPF 15, 30 of 50?
Ben je in Nederland, dan is het voldoende om SPF 30 op de huid te smeren. Ben je gevoelig voor pigmentvlekken, heb je een lichte huid of ga je op vakantie naar de zon? Dan raden we aan om SPF 50 te gebruiken.
Goed om te weten: het verschil in bescherming tussen factor 30 en factor 50 is niet heel groot. Factor 50 houdt slechts 1% meer zonnestralen tegen dan factor 30. Een hogere factor smeren betekent dus niet dat een product meer zonnestralen tegenhoudt. Het zegt alleen hoe lang je in de zon kan blijven zonder dat je verbrandt. Met SPF 50 kun je dus ietsje langer in de zon blijven dan met SPF 30.
Hoeveel bescherming moet ik aanbrengen?
Belangrijk: over het algemeen smeren we niet voldoende om constant beschermd te zijn. Wil je de factor halen die op de verpakking staat? Dan moet je voldoende smeren. Daarnaast is een factor binnen 2 uur uitgewerkt en ben je al gauw niet meer beschermd. Om de twee uur smeren is dus echt nodig!
Minerale versus chemische filters
Je hebt vast wel eens gehoord van minerale (fysische) en chemische filters. Maar wat is het nu precies? In het kort zijn er twee verschillende soorten zonbescherming: de een (met chemische filter) worden door de huid geabsorbeerd en trekt dus als het ware in de huid. De ander (met fysische oftewel minerale filter) blijft op de huid liggen en trekt niet in, maar weerkaatst UV-stralen. Doordat dit laatste type niet in de huid trekt is de kans op huidirritatie kleiner. Deze filters zijn dus perfect geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Dit moet je weten over chemische en fysische filters
Chemische filters:
- Absorberen UV-stralen.
- Trekken in de huid.
- 15 tot 30 minuten voor je de zon in gaat aanbrengen!
- Soms minder geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Fysische (oftewel minerale filters:
- Blijven op de huid liggen
- Weerkaatsen UV stralen
- Hoeven niet van te voren worden aangebracht, maar beschermen de huid onmiddellijk.
- Zijn meestal zichtbaar op de huid (vooral bij een donkere huid) door het ingrediënt zinkoxide.
- Meestal niet goed bestand tegen water.
Bij Skin kliniek adviseren we de volgende zonnebrandproducten:
’s ochtends SPF crème (bij zonnig weer elke 2-3 uur)
https://www.newpharma.nl/louis-widmer/258235/louis-widmer-sun-protection-gezicht-30-zonder-parfum-tube-50ml.html
LRP SPF spray (handig over make-up te gebruiken):
https://www.mijnhuidonline.nl/la-roche-posay/anthelios/la-roche-posay-anthelios-face-mist-spf50-75ml
La Roche Posay Anthelios XL dry touch gel creme spf 50+ / UVA-PF 28
https://www.laroche-posay.nl/anthelios/anthelios-xl-dry-touch-gel-creme-spf50-plus-ongeparfumeerd
Suncover SPF 30
https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/suncover-spf-30-250ml.html
Derma SPF 30
https://www.deonlinedrogist.nl/drogist/derma-sun-lotion-parfumvrij-spf30-200ml.htm
