Een droge huid heeft verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan weer en klimaat (veel zon of juist extreme kou), maar ook aan allergieën, dieet, en de verkeerde huidverzorging.

De meest voorkomende redenen voor een droge huid?

*centrale verwarming
*lage luchtvochtigheid
*te lang of te heet douchen en baden
*harde scrubs
*harde zeep
*medische aandoeningen en/of medische behandelingen
*leeftijd (het vermogen van de huid om vocht vast te houden neemt af naarmate we ouder worden, met name na je 40e)

Hoe behandel je een droge huid?

Het goede nieuws is dat een droge huid vaak tijdelijk is en vaak goed te behandelen. Een droge huid wordt namelijk veroorzaakt door vochtverlies uit de buitenste huidlaag. Zaak dus om ervoor te zorgen dat vocht in de huid gevangen blijft en niet uit de buitenste huidlaag kan ontsnappen. Dat doe je zo:

*hydrateer, hydrateer, hydrateer! Niet alleen door voldoende water te drinken, maar ook door moisturizer (en daaronder een serum) aan te brengen. Is de huid extreem droog, dan kan het helpen om voor het slapen gaan een laagje vaseline aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat vocht niet uit de huid kan ontsnappen.

*douche minder lang en minder heet. Ben je een fervente douche- en bad liefhebber? Breng dan meteen na het douchen of baden, op de nog vochtige huid een laagje olie aan. Bij een extreem droge huid kan het helpen om eerst bodylotion aan te brengen voordat je de olie aanbrengt. De lotion hydrateert, de olie zorgt ervoor dat het vocht in de huid gevangen blijft.

*is het winter? Centrale verwarming en de lage luchtvochtigheid buiten hebben ook invloed op je huid. Heb je geen luchtbevochtiger in huis? Bakjes met water op de verwarming kunnen helpen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

*vermijd scrubs. Producten met glycolzuur, salicylzuur of melkzuur (fruitzuren) zijn een betere optie als het gaat om dode huidcellen te verwijderen (meer over deze exfolianten lees je hier. Bovendien geven exofolianten de huid een mooie glow.

*check je huidverzorging. Laat je goed adviseren door een professional alvorens je huidverzorgingsproducten koopt en ga niet blind af op adviezen van anderen. Wat voor de een werkt, kan voor de ander desastreus zijn. Check dus of jouw huidverzorgingsproducten wel goed zijn afgestemd op jouw huidconditie. Weet dat parfum (fragrance) en alcohol de huid kunnen uitdrogen. Beter dus om deze ingrediënten te vermijden. Wat alcohol betreft zijn er een paar uitzonderingen. Meer informatie hierover vind je hier.

Maak hier je afspraak voor een gratis huidcheck