Als ingrediënt is alcohol in een keur aan huidverzorgingsproducten en cosmetica te vinden. Maar, is alcohol schadelijk voor de huid? In het kort: dit hangt ontzettend af van de hoeveelheid aan alcohol in het product, maar ook van de alcoholsoort. Alcohol is namelijk een diverse familie van chemicaliën met elk een eigen werking en dus ook een eigen effect op de huid.

Wat doet alcohol in mijn huidverzorging?
In huidverzorging is alcohol een populair ingrediënt omdat het ervoor zorgt dat een formule lichter aanvoelt en de huid het product sneller absorbeert. Daarnaast kan alcohol ervoor zorgen dat een product langer houdbaar blijft (maar hier zijn ook andere conserveringsmiddelen voor). Op de ingrediëntenlijst worden de volgende benamingen voor alcohol gebruikt:

  • Ethylalcohol
  • Alcohol Denat
  • Isopropylalcohol
  • Methylalcohol of methanol
  • Benzylalcohol
  • Cetyl-, stearyl-, cetearyl- of lanolinealcohol

Is alcohol in huidverzorging wel of niet veilig?
Kijk je naar de ingrediëntenlijst dan zijn er een paar dingen waar je op let om te bepalen of de alcohol in een product mogelijk huidproblemen kan veroorzaken. Heb je een gevoelige huid, dan kan je alcohol het beste mijden. De hoeveelheid alcohol in een product maakt daarbij wel uit. Vind je alcohol bovenaan de ingrediëntenlijst is de kans dat de huid ervan uitdroogt groter. Bungelt alcohol ergens onderaan de lijst hoef je je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken. Het percentage alcohol is dan waarschijnlijk te laag om de huid aan te tasten. Producten waar ethanol, methanol, ethylalcohol, gedenatureerde alcohol, isopropylalcohol, SD-alcohol en benzylalcohol inzit, kan je het beste compleet mijden, vooral als deze hoog in de ingrediëntenlijst worden vermeld.

De uitzondering
Er is een kleine uitzondering als het gaat om de schadelijkheid van alcohol in producten: de zogeheten vetalcoholen. Je vindt ze op de ingrediëntenlijst onder eerdergenoemde: Cetyl-, stearyl-, cetearyl- of lanolinealcohol. Deze verschillen van traditionele alcoholen en zijn meestal te vinden in  haarconditioner, foundation, oogmake-up en reinigers. Deze vetalcoholen helpen de huid te hydrateren en ze voorkomen dat olie en vloeistof worden gescheiden. Helemaal prima dus, als deze in je product zitten.