Bescherm je huid tijdens wintersport

Het wintersport seizoen is inmiddels weer in volle gang. Je hebt ongetwijfeld al foto’s voorbij zien komen van mensen die lekker aan het genieten zijn van de witte piste en een strakblauwe lucht. Staat wintersport ook nog bij jou op de planning? Bescherm je huid dan goed tegen zon en kou!

Extra belangrijk tijdens wintersport is een goede zonnebrandcrème, om huidschade te voorkomen. Hoog in de bergen is de UV straling intensiever. Daarnaast is er veel reflectie van zonlicht door de sneeuw. Dus let goed op dat je een crème gebruikt met minimaal SPF 30 en jezelf regelmatig insmeert om je huid goed te beschermen.

Ook is het van belang om je huid goed te beschermen tegen de kou. Met name het gezicht heeft het te verduren tijdens de wintersport. Zorg er dus voor dat je niet al met een droge huid vertrekt. De beste en meest effectieve manier om het droger worden van de huid zoveel mogelijk tegen te gaan is meer en vooral ook vaker smeren. Alleen als het echt koud is kun je overdag, naast je zonnebrandcrème, beter geen extra crème smeren. Doe dat juist ’s avonds. Op deze manier voorkom je bevriezing. De reden is dat de huid met meer crème warmer aanvoelt, terwijl deze in werkelijkheid kouder is.
Ook kleding beschermt de huid en zorgt ervoor dat er minder vocht uit de huid verdampt. Vergeet dus niet een warme sjaal, muts / helm en handschoenen in te pakken.

Last but not least: vergeet je lippen niet.
Meestal worden de lippen het eerst gevoelig bij wind en kou, ze kunnen zich namelijk nog minder goed vet houden. Gebruik overdag tijdens wintersport een lippenbalsem met SPF. ’s Avonds kan je prima vaseline gebruiken.

En niet te vergeten: geniet ervan!

Annelijn van Ierland | Huidtherapeut | wetenschappelijk onderzoeker