Huidaandoening Acne en Littekens
Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen en komen in verschillende mate voor van mild tot ernstig. Veel mensen krijgen er in de loop van het leven mee te maken. De huidaandoening Acne en Littekens komt het meest voor bij tieners en jong volwassenen, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen.
Waardoor ontstaat acne?
Aan de basis van het ontstaan van acne ligt een overmatige talgproductie, welke ontstaat onder invloed van hormonen. Ook erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van acne. Daarnaast zijn er factoren die de ernst van de acne beïnvloeden. Onder andere stress en het gebruik van verkeerde cosmetica producten kunnen acne verergeren.
Onzuiverheden in de huid ontstaan wanneer een porie verstopt raakt door een opstapeling van dode huidcellen. Normaal gesproken raakt de huid de dode huidcellen vanzelf kwijt. Wanneer de huid meer talg begint te produceren, kunnen deze huidcellen in de poriën vast blijven zitten waardoor ze verstopt raken en er onzuiverheden ontstaan.
Binnen de poriën vermenigvuldigen bacteriën zich snel, de porie raakt ontstoken en er ontstaat een puistje. Deze bacteriën (propionibacterium acnes) worden soms ook wel aangewezen als de oorzaak van acne. Toch komen ze ook voor bij mensen zonder actieve acne.
Comedonen zijn onzuiverheden in de huid die ook wel mee-eters worden genoemd. Ze zijn zichtbaar als een zwart puntje in de huid (open comedonen) of als een klein onderhuids bultje waar talg in zit (gesloten comedonen).
Acne littekens
Het is al vervelend genoeg als je last hebt van actieve acne, laat staan dat er als gevolg daarvan acne littekens achterblijven. Hoewel je zou denken dat acne littekens vooral voorkomen bij mensen met een zeer ernstige acne, blijkt dat littekens ook bij een milde tot matige acne kunnen ontstaan.
Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer je eerder start met de juiste behandeling van actieve acne, je minder kans hebt op het ontstaan van acne littekens.
Verwijzing en vergoeding
Voor de behandelingen van acne en acne littekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daar specifiek om vraagt. De hoogte van vergoeding zijn per zorgverzekering verschillend. Acnetherapie valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).
Skin kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherpeuten (NVH) en alle Huidtherapeuten bij Skin kliniek zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Hiermee voldoen wij als uw behandelaar, aan alle voorwaarden die de zorgverzekering stelt.
Bron:
Prevalence and Risk Factors of Acne Scarring Among Patients Consulting Dermatologists in the Unites States.
Tan J, Kang S, Leyden J.
J Drugs Dermatol. 2017 Feb 1;16(2):97-102.