Home » Huidaandoeningen » Huidaandoening overbeharing

Huidaandoening overbeharing

Haargroei is erfelijk bepaald maar wordt ook sterk beïnvloed door hormonen en huidtype. Gelukkig kunnen wij de huidaandoening overbeharing en beharing goed behandelen – geen zorgen!

Maak een afspraak met onze huidtherapeuten voor een persoonlijk advies en de beste oplossing!

Er zijn twee vormen van de huidaandoening overbeharing te onderscheiden: hirsutisme en hypertrichose. Het is belangrijk om het verschil tussen beiden te begrijpen om een passende behandeling te vinden.

Hirsutimse

Hirsutisme is een medische huidaandoening waarbij er overmatige haargroei optreedt op delen van het lichaam waar normaal gesproken weinig tot geen haargroei plaatsvindt, zoals het gezicht, de rug, borst en ledematen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder hormonale onbalans, genetische aanleg of medicatie. Hirsutisme kan zowel mannen als vrouwen treffen, maar het komt vaker voor bij vrouwen. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak en kan variëren van het verwijderen van overtollig haar tot het aanpakken van hormonale onevenwichtigheden.

Hypertichose

Bij hypertrichose is er sprake van overbeharing die aanwezig is in gebieden waar beharing normaal is, bijvoorbeeld op armen en benen. Een belangrijk verschil met hirsutisme is dat hypertrichose overal op het lichaam kan voorkomen. Ook heeft het niet altijd te maken met hormonale veranderingen. Deze huidaandoening kan aangeboren zijn of later in het leven optreden als gevolg van genetische mutaties, medicatie, of ziekten.

Hoewel hypertrichose meestal goedaardig is, kan het psychologische en sociale uitdagingen met zich meebrengen. De behandelingsopties zijn gericht op het verminderen van haargroei en variëren van ontharingsmethoden zoals lasertherapie. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de aandoening. Het is belangrijk om een specialist, zoals onze huidtherapeuten bij Skin kliniek, te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.

Laser tegen overmatige beharing

Wanneer je last hebt van (overmatige) beharing, is het niet fijn om altijd te scheren, te harsen of ontharingscrème te gebruiken. Tegenwoordig kunnen haren voor langere tijd verwijderd worden met laser. Wel is het van belang dat de haren donker van kleur zijn. De warmte van de laser wordt geabsorbeerd door melanine, de natuurlijke kleurstof in de haren. Ook is de haargroeifase van belang want alleen in een actieve groeifase zal de laser de haarwortel bereiken en raakt deze beschadigd waardoor het haar niet meer kan groeien. Er zijn geen mogelijkheden voor blonde, rode of grijze haren.

Bekijk hier de behandelingen om overbeharing te behandelen