Huidaandoening pigmentvlekken
De huidaandoening pigmentvlekken ontstaat vrijwel altijd in combinatie met zon. Er zijn verschillende soorten pigment en er kunnen verschillende redenen zijn waardoor pigmentatie in de huid ontstaat. Pigment is een bruine kleurstof die door de pigmentcellen in de huid wordt aangemaakt. Onder invloed van UV straling (zon of zonnebank) neemt het aantal werkzame pigmentcellen en daarmee ook de aanmaak van pigment toe.
Er zijn verschillende soorten pigmentatieproblemen die de huid kunnen aantasten, en ze kunnen variëren in oorzaak en kenmerken. Hier bespreken we enkele van de meest voorkomende vormen van pigmentatieproblemen en de beschikbare behandelopties voor de huidaandoening pigmentvlekken.
Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Deze vorm van pigmentatie ontstaat na wondjes, acné-uitbarstingen, of rond littekens. PIH is het gevolg van ontstekingen in de huid en kan op elke leeftijd voorkomen. Over het algemeen zal deze pigmentatie na verloop van tijd vanzelf verminderen. Het is echter cruciaal om de huid goed te beschermen tegen UV-straling, omdat blootstelling aan de zon PIH kan verergeren. Afhankelijk van de diepte van het pigment in de huid, zijn er behandelingsopties beschikbaar, zoals peelings, laser- en/of lichtbehandelingen, om de pigmentatie te verminderen.
Lentigo Solaris (ouderdomsvlekken)
Lentigo Solaris, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, zijn pigmentvlekken die ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon. Het is belangrijk op te merken dat ze niet ontstaan omdat we ouder worden, maar als gevolg van de UV-schade die we in de loop van ons leven hebben opgelopen. Deze pigmentatie wordt met de tijd steeds zichtbaarder op de huid en komt vooral voor op delen van de huid die vaak aan zonlicht worden blootgesteld, zoals de handen en het gezicht. Lentigo-vlekken zijn meestal egaal bruin van kleur en hebben vaak een ronde of ovale vorm. Ze kunnen effectief worden behandeld met lasertherapie.
Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige vorm van pigmentatie die zich vooral manifesteert op het voorhoofd, de jukbeenderen en bovenlip. Deze pigmentatie ontstaat als gevolg van een combinatie van genetische aanleg, blootstelling aan de zon en hormonale invloeden. Melasma zit meestal dieper in de huid, waardoor het een uitdaging kan zijn om te behandelen. In dit geval raden wij behandelingen met laser of IPL af, omdat deze vaak niet effectief zijn.
Behandeling huidaandoening pigmentvlekken
De keuze van de behandeling voor de huidaandoening pigmentvlekken hangt af van het type pigmentatie en de diepte ervan. Tijdens een consult zal één van onze ervaren huidspecialisten uw huid beoordelen en het meest geschikte behandelplan voor uw situatie aanbevelen.
Het is belangrijk om uw huid te beschermen tegen verdere schade door zonlicht, ongeacht het type pigmentatieprobleem dat u heeft. Het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kan helpen bij het voorkomen van verdere pigmentatieproblemen en het behouden van een gezonde huid.