Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigment en er kunnen verschillende redenen zijn waardoor pigmentatie in de huid ontstaat. Pigmentvlekken ontstaan vrijwel altijd in combinatie met zon. Pigment is een bruine kleurstof die door de pigmentcellen in de huid wordt aangemaakt. Onder invloed van UV straling (zon of zonnebank) neemt het aantal werkzame pigmentcellen en daarmee ook de aanmaak van pigment toe.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Dit zijn pigmentvlekken die ontstaan na wondjes, acné of rond littekens. Het ontstaan van dit pigment is het gevolg van een ontsteking in de huid en kan op elke leeftijd voorkomen. Over het algemeen wordt deze pigmentatie met de tijd vanzelf minder. Het is wel erg belangrijk de huid goed te beschermen tegen UV straling. Afhankelijk van de diepte van het pigment in de huid zijn er peeling / laser- en of lichtbehandelingen mogelijk om de pigmentatie te verminderen.

Lentigo solaris

Deze pigmentvlekken ontstaan door blootstelling aan de zon en worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Het is niet dat deze vlekken ontstaan doordat we ouder worden maar door de UV schade die we in loop van het leven hebben op gedaan. De pigmentatie komt met de tijd naar de oppervlakte van de huid. Lentigo komen vooral voor op huid die vaak aan de zon is blootgesteld zoals de op de handen en in het gezicht. Lentigo zijn egaal bruin van kleur en vaak rond of ovaal van vorm.
Deze pigmentvlekken zijn goed te behandelen met laser.

Melasma

Melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd) is een goedaardige pigmentatie die met name voorkomt op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. De pigmentatie ontstaat door een combinatie van aanleg, zon en hormonen. Deze pigmentatie zit vrijwel altijd dieper in de huid, hierdoor is het moeilijk te behandelen.
Behandeling met laser of IPL raden wij af.

Bekijk hier de behandelingen om pigmentvlekken te behandelen