De impact van huidaandoeningen wordt vaak onderschat

De impact van huidaandoeningen is groot, iets wat ik dagelijks zie in de praktijk. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Rosacea, acnelittekens en een verouderde huid zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven. Artsen onderschatten dit vaak.

Een groep van 147 patiënten met acnelittekens, rosacea of huidveroudering namen deel aan dit onderzoek, dat uitgevoerd is in Australië.
Twee dermatologen hebben de mate van het huidprobleem aan de hand van foto’s beoordeeld. De kwaliteit van leven en de tevredenheid van de patiënten na laserbehandelingen werd beoordeeld aan de hand van vragenlijsten.

Invloed op de kwaliteit van leven
De patiënten met rosacea hadden de meeste last van de symptomen van de huidaandoening. Acnelittekens hadden met name invloed op het zelfvertrouwen van de patiënten. Huidveroudering had de minste invloed op de kwaliteit van leven.
Er was een opmerkelijk verschil in de beoordeling van de huidaandoening door de Australische dermatologen en de patiënten zelf. De artsen onderschatten vaak de impact van de huidaandoening op het dagelijks leven.

Alle patiënten ervaren een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en ondergingen allen laserbehandelingen om het huidbeeld te verbeteren. Lasertherapie wordt geassocieerd met een hoge patiënttevredenheid.

Blijf niet rondlopen met huidproblemen als acne, rosacea of tekenen van huidveroudering als je daar echt last van hebt.

Annelijn van Ierland | Skin Kliniek