Restplekjes en littekentjes na acne. Hoe kom je er vanaf?

Het is al vervelend genoeg als je last hebt van puistjes, laat staan dat er als gevolg daarvan acne littekens en rode of bruine restplekjes achterblijven.

Allereerst is het belangrijk om milde en goede huidverzorgings- producten te gebruiken en je huid goed te beschermen tegen de zon. Uv-straling zorgt ervoor dat het herstelproces van de huid vertraagt. Daarnaast wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd waardoor er sneller vlekjes ontstaan. Scrubben kun je beter niet doen omdat het de huid kan beschadigen. Een exfoliant met 1-2% salicylzuur is wel goed om te gebruiken. Salicylzuur dringt wat dieper de poriën in en werkt ontstekingsremmend. Via de huisarts of dermatoloog kun je een creme of gel met vitamine A krijgen, die naast het verminderen van onzuiverheden / puistjes, ook enige huidverbetering geeft.

Professionele behandelingen
Rode en/of bruine restplekjes die ontstaan zijn na een puistje kunnen goed behandeld worden met IPL behandelingen (Intense Pulsed Light). Het licht wordt op een specifieke golflengte gefilterd waardoor alleen de rode en/of bruine pigmenten de warmte absorberen.
Daarnaast kunnen peelings met hogere concentraties glycolzuur en/of salicylzuur ingezet worden om de huid egaler en gladder te maken.
Heb je een donkerder huidtype, dan kan in plaats van IPL een Nd:YAG (1064nm) laserbehandeling gedaan worden.

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer je eerder start met de juiste behandeling van actieve acne, je minder kans hebt op het ontstaan van acne littekens.

Annelijn van Ierland | Skin kliniek