Acné, oftewel oud-Hollandse pukkels, is nooit fijn, maar in de zomer al helemaal niet.

Amayzine zocht raad bij Annelijn van Ierland van Skin kliniek

1. Smeer je trouw in met SPF30.  UV-stralen maken de huid dikker, waardoor de huid sneller verstopt. Ook zorgen de zonnestralen ervoor dat de immuniteit verlaagd wordt, waardoor er sneller puistjes ontstaan en oude puistjes minder snel herstellen. En ik maar denken dat de zon mijn puistjes uitdroogde: niet dus.

2. Gebruik een SPF-crème die de huid zo min mogelijk afsluit. Het liefst een zonnebrandcrème op waterbasis. Een zonnebrandcrème is vaak wat dikker van structuur, waardoor er sneller puistjes ontstaan. Kies er een die speciaal voor de acnéhuid ontwikkeld is, zonder alcohol en parfum.

3. Vermijd zonnebanken. Deze zorgen voor meer zonschade, waardoor je sneller pigmentvlekken krijgt en een hoger risico op het ontstaan van huidkanker.

4. Gebruik een exfoliant om de huid in goede conditie te houden. Hierdoor zorg je voor optimale celvernieuwing waardoor je huid minder talg aanmaakt.

5. Reinig de huid dagelijks goed voordat je gaat slapen, zodat de poriën niet verstopt raken. Zweet je tijdens het warme weer wat meer, reinig dan je huid ook nog eens tussendoor, maar niet vaker dan twee keer per dag, want dan kan de huid uitdrogen.

Door zweten kan de pH-waarde van je huid veranderen, met als gevolg meer talgaanmaak. Zeker als zweet lang op de huid blijft liggen, laat de combinatie van zout en vuil sneller puistjes achter.

6. Gebruik een hydraterende crème als je huid te veel uitdroogt. Een te droge huid kan ook juist weer extra talg aanmaken en van talg komen…

7. Verander niet te vaak van producten, daar raakt de huid van uit balans. Vraag een huidtherapeut om productadvies. Sowieso is het safe om voor de wat ‘saaiere’ producten te kiezen die niet geparfumeerd zijn.

8. Blijf voldoende water drinken en zorg ervoor dat je voeding gezond en gevarieerd is.

9. Gebruik je medicatie tegen acné, lees dan goed de bijsluiter. Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor zonlicht, waardoor je sneller kunt verbranden.

10. Maak direct na je vakantie een afspraak voor een professionele huidbehandeling om de (nieuwe) onzuiverheden en restplekjes aan te pakken.

Heb jij last van puistjes? Boek hier je gratis huidconsult.