Pigmentvlekken zijn een veel voorkomend huidprobleem. Heb je last van zichtbare pigmentvlekken, dan is er schade in de huid ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan zonschade, wondjes, acne of huiduitslag. Daarnaast komen pigmentvlekken (hyperpigmentatie) vaker voor bij donkere huidtinten, omdat deze een hoger melaninegehalte hebben (de huideigen kleurstof die pigmentatie veroorzaakt).

Help, een zwangerschapsmasker!
Misschien heb je weleens gehoord dat onder invloed van hormonen pigmentvlekken alleen maar erger worden. Dit klopt! De anticonceptiepil bijvoorbeeld, bevat oestrogenen die invloed kunnen hebben op de pigmentcellen. Maar ook een zwangerschapsmasker ontstaat door veranderde hormoonhuishouding, vooral in combinatie met uv straling. Meestal verdwijnt dit binnen een paar maanden na de bevalling. Tot die tijd is het beste wat je kunt doen, zoveel mogelijk uit de zon blijven en goed smeren!

Hoe voorkom je pigmentvlekken?
Pigmentvlekken helemaal voorkomen kan meestal niet. Maar deze tips zorgen er wel voor dat pigmentvlekken niet erger worden. En met een beetje geluk ontstaan er zo ook nieuwe!

*Gebruik een SPF 30 of hoger (het liefst zonder parfum en alcohol denat).

*Breng SPF elke 2 uur aan. Wil je weten hoe je het beste kunt smeren, neem dan even een kijkje in onze gratis zonnegids. [deeplink naar zonnegids]

*De zonnebank lijkt misschien heerlijk, maar tegen pigmentvlekken een slecht idee. Liever niet doen dus.

*Huis-tuin-en-keukenmiddelen, als bijvoorbeeld citroensap om het pigment te bleken doen meer kwaad dan goed. De huidbarrière kan er namelijk door verstoord raken, waardoor het probleem alleen maar verergert.

Wat werkt nou echt tegen pigmentvlekken?
Heb je veel last van pigmentvlekken? Behandelingen met laser of IPL kunnen pigmentvlekken een flink stuk verminderen. Maar, ook diepere peelings zoals een TCA peeling kan het probleem een flink stuk oplossen. Plan deze pigmentbehandelingen wel na de zomerperiode. De zon werkt pigmentvlekken immers alleen maar in de hand!

Boek nu je gratis consult!