Wat werkt nou echt goed tegen acne? Huidtherapeut Annelijn van Ierland vertelt welke resultaten je kan verwachten bij de verschillende laserbehandelingen tegen acne.
Werken laserbehandelingen tegen acne?
Acne is nog steeds een van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Volgens onderzoek van Nivel komt acne voor bij 13 van de duizend huisartsenpatiënten. Maar wat is acne eigenlijk? Acne is een eigenlijk een aandoening van de talgklieren. Deze talgklieren komen overal op het lichaam voor en zorgen er simpel gezegd voor dat de huid soepel blijft en niet uitdroogt. Talgklieren bevatten echter ook bacteriën, waaronder de bacterie met de toepasselijke naam p.acne. Kan de huid talg niet snel of goed genoeg afvoeren, dan kunnen de talgkliertjes verstopt raken met ontstekingen, puistjes en bultjes tot gevolg.
Hoe behandel je acne met laser?
Acne kan heel vervelend zijn. Je kunt je er onzeker door voelen en dit kan je sociale leven in de weg staan. Soms veroorzaakt acne zelfs blijvende littekens. De littekens die je aan acne overhoudt kunnen je moedeloos maken. Gelukkig zijn er behandelingen die de huid flink kunnen verbeteren.
Is de huid aangetast door acne en heb je last van acnelittekens dan kan de juiste laser de huid een flink stuk verfraaien. Acne-laserbehandelingen worden vooral gebruikt om littekens te verminderen, maar de laserbehandelingen kunnen ook helpen bij huidpigment en ontstekingen. Hoe dit werkt? Bij laserbehandelingen maken we gebruik van verschillende soorten licht, die elk een eigen werking hebben. De ene laserlichtbundel werkt vooral aan de oppervlakte om de huid gladder te maken. Andere laserstralen werken weer in de diepere huidlagen zodat de huid gestimuleerd wordt om meer collageen aan te maken. Hierdoor oogt de huid weer gladder.
Moet ik eerst naar de huisarts als ik last heb van acne?
Indien je last hebt van acne, dan kun je terecht bij een huidtherapeut zonder doorverwijzing van de huisarts. Is de acne nog actief, dan starten we met fruitzuur peelings en reinigingen om de talgproductie te verminderen. Daarnaast is het ook mogelijk om de p.acne bacterie te verminderen met de acnelaser. Vaak worden deze behandelingen in combinatie uitgevoerd voor versneld resultaat.
Verschillende laserbehandelingen
Er bestaan dus verschillende soorten laser en per kliniek zal verschillen van welke laser gebruik wordt gemaakt. Bij Skin kliniek maken we gebruik van de You laser. Waarom? Deze laser is de eerste laser die twee verschillende lasers met elkaar combineert. Bovendien kunnen ze ook afzonderlijk worden ingezet en is deze laser geschikt voor alle huidtypes, ook de gevoeligere huidtypes en de donkere huid. De You laser is een combinatie van een gefractioneerde CO2 laser (10600 nm) en gefractioneerde laser (1540 nm). Die eerste, de CO2 laser, zorgt ervoor dat de huid aan de oppervlakte gecontroleerd wordt verdampt. Hierdoor wordt de huid gladder en worden acne-littekens verminderd. De gefractioneerde laser zorgt in de diepere huidlagen voor versteviging. Bij acnelittekens is dit wenselijk, zodat je het reliëf van de littekens in de huid kunt verminderen. De huid wordt hierdoor egaler en gladder van structuur. De behandelingen worden heel specifiek ingesteld op huidtype. Zo krijg je altijd de behandeling die het meest geschikt is voor jouw huid.
Hoeveel acne-laserbehandelingen zijn nodig voor resultaat?
Hoeveel behandelingen precies nodig zijn is afhankelijk van een aantal factoren. Of de acne nog actief is bijvoorbeeld, maar ook de hoeveelheid acnelittekens en de diepte van de littekens zijn van invloed. Gemiddeld kan je uitgaan van 6 behandelingen voor het beste resultaat.
Worden laserbehandelingen vergoed?
Er is een mogelijkheid om acnebehandelingen te laten vergoeden door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een huidtherapeut is in principe direct, zonder tussenkomst van een huisarts toegankelijk en meestal is een verwijsbrief voor behandeling niet nodig.
Wat kan je van een acnelitteken-laserbehandeling verwachten?
Na de Youlaser behandeling is de huid rood en gezwollen. Over het algemeen duurt dat 2-5 dagen afhankelijk van de intensiteit van de behandeling. Doordat de laser in de diepere huidlagen werkt, duurt het even voordat het resultaat zichtbaar is. Na 1 maand worden de eerste resultaten waargenomen, echter na 3 maanden wordt pas het optimale resultaat van 1 behandeling zichtbaar. Zijn de resultaten eenmaal geboekt, dan blijft dit ook zo. Tenzij er in tussentijd weer nieuwe ontstekingen en/of littekens bijkomen door nog actieve acne natuurlijk.